Angst

Angst er en menneskelig grundfølelse og som sådan en naturlig og uundgåelig del af livet. Vi kan altså ikke komme af med angst, og det behøver vi heldigvis heller ikke for at trives i livet. Når angst bliver et problem, handler det ofte om at vi bliver bange for angsten selv, og at de strategier vi bruger til at forsøge at kontrollere og undgå angsten, virker imod hensigten og tværtimod forstærker angsten. Sommetider handler angsten om, at der er andre følelser, vi forsøger at skubbe væk, og som derfor skaber en ubestemmelig utryg uro. Angst kan blive selvforstærkende, og derfor er det en god idé at få hjælp så tidligt som muligt.  

Angst er en vigtig overlevelsesmekanisme, som er bygget ind i os genetisk set. Hvor dyr primært reagerer med angst på konkrete farer, og ryster angsten af sig igen når faren er overstået, så kan vi som mennesker aktivere angsten alene med vores forestillingsevne. Bekymring og overtænkning kan få vores nervesystem til at reagere, som om der var fare på færde. På samme måde kan selvtvivl og mindreværd skabe utryghed, fordi vi de selvkritiske tanker står i vejen for at være nærværende og mærke den forbundethed, vi har brug for.

Modsat frygt, hvor vi ved hvad vi er bange for, er angsten mere ubestemmelig. Det kan opleves som en uro, som vi ikke helt kan forstå. Det kan udvikle sig til panik, hvor det føles som om man er i akut fare og let kan tro, at der er noget alvorligt galt i kroppen, men angst kan også opleves som en mere afdæmpet generel uro og utryghed, der giver anledning til bekymringer og gør det sværere at være nærværende.
Når vi oplever angst, er vores alarmberedskab i større eller mindre grad aktiveret. Vores vejrtrækning bliver mere overfladisk og over tid kan det påvirke vores søvnkvalitet, fordøjelse og immunforsvar. Psykisk påvirker det vores nærvær, overskud, overblik og humør. Det kan blive svært at tage sig sammen til at gå i gang med ting, der betyder noget for os, eller vi kan blive mere tilbageholdende med at springe ud i noget nyt, eller at risikere noget følelsesmæssigt i forhold til andre mennesker. 

Metakognitiv terapi er en effektiv måde at arbejde med angst. Mange oplever relativt hurtigt en lindring ved at lære at undgå overtænkning og blive mere fortrolig med deres følelser. Det handler om at komme mere ud af sit hovede og mere ind i livet.

Mand ser ud over vand

Traumer og PTSD

Vi kan ikke gøre det skete u-sket, men vi kan give sindet de bedst mulige betingelser for at genfinde tryghed. Metakognitive terapi er en nænsom måde at bearbejde traumer.

person vandrer i natur

Parterapi for én

Har du brug for at bearbejde nogle af de erfaringer, som har påvirket dine tilknytningsmønstre? Du kan påvirke dit forhold ved at arbejde med dine egne mønstre og kontakten til dig selv.

ufrivilligt single

Ufrivilligt single

Tør du kærligheden? Måske har du slået dig på den? Vil du gerne forstå dine reaktioner og mønstre, så du igen kan lukke kærligheden ind i dit liv uden at miste dig selv.